scroll down
VNOORWEGEN en SCHOTLAND


NOORSE FJORDEN - SCHOTLAND
Nederlandstalig begeleide cruise

Smaak van Noorwegen en Schotland

Deze cruise naar Noorwegen in combinatie met de Shetland Eilanden en Schotland is werkelijk een gevarieerde  route en is enkel beschikbaar op deze datum.
Naast de 4 prachtige bestemmingen, beschikken we over een prachtig schip, nl. de MS ROTTERDAM*****, het recentste schip van de Holland America Line.

Extra voordeel bij deze cruise: naast onze eigen Nederlandstalige begeleiding, gebeurt veel van de communicatie aan boord in het Nederlands. 

Laat de periode je niet afschrikken. Bekijk de foto's van een gelijkaardige cruise in mei 2018. 

Bestemmingen
EIDFJORD

Eidfjord, in de schaduw van besneeuwde bergtoppen en in de buurt van prachtige blauwgroene fjorden, wordt door velen beschouwd als een van de mooiste dorpen in Noorwegen. Hoewel het dorp minder dan 1.000 inwoners heeft, trekt de prachtige natuur jaarlijks veel bezoekers.

Hardangervidda, in de buurt van Eidfjord, is de grootste hoogvlakte van Europa en tevens het grootste Nationaal Park in Noorwegen. Een interessant feit is dat de legendarische poolreiziger Roald Amundsen, die de eerste expeditie naar de Zuidpool leidde, en Fridtjof Nansen, die als eerste met succes het Groenlandse binnenland doorkruiste, zich beiden in Hardangervidda voorbereidden op hun expedities. Bezoekers komen hier om te wandelen, hiken, fietsen en langlaufen. In het park vindt u ook het grootste aantal wilde rendieren in Europa.

Talrijke ravijnen, zoals de beroemde Måbødalen Vallei, voeren in zuidelijke richting vanaf de Hardangervidda-hoogvlakte naar de fjorden langs de kust. Ongeveer 16 kilometer (10 mijl) ten zuiden van Eidfjord ziet u de dramatische 182 meter hoge (597 voet hoge) Vøringfossen waterval. In het centrum van Eidfjord staat de 14e-eeuwse stenen Eidfjord Kirke, terwijl buiten de stad de beroemde bergboerderij Kjeåsen op een richel ligt, ongeveer 600 meter (1.968 voet) boven de Simadalsfjord.

STAVANGER

Voordat deze havenstad aan de westkust van Noorwegen zijn status verdiende als het epicentrum van “zwart goud” en de winning van olie uit de Noordzee, was het een stad die bekend stond om zijn scheepsbouw en het inblikken van vis. 

Gedreven door haar rijkdom als een van de belangrijkste energiehoofdsteden ter wereld vindt u er nu de beste fusion-restaurants en een bruisend nachtleven dat een onophoudelijke toestroom van expats aantrekt.

Te midden van deze financiële bloei heeft Stavanger echter vast kunnen houden aan zijn geest en erfgoed: Archeologische musea en gereconstrueerde nederzettingen betuigen gepast respect aan het Viking-verleden van de stad. 

De geplaveide binnenstad is een goed bewaarde kern met witte houten huisjes bij een Anglo-Normandische kathedraal, de oudste in Noorwegen. 

Natuurlijke schoonheid in overvloed, ook met het nabijgelegen Lysefjord en zijn indrukwekkende Preikestolen (Preekstoel), die een gestage stroom bezoekers trekt tijdens de zomer.


LERWICK

Hoewel de Shetlandeilanden een deel zijn van het Verenigd Koninkrijk, zijn de wortels van deze plek evenzeer Noors als Schots. Dit is te zien in de vele archeologische vindplaatsen en de vele culturele evenementen op deze archipel, evenals het unieke dialect dat sterk is beïnvloed door het Oudnoors.
 

Hoewel de economie is gebaseerd op energiewinning, met name de olie-industrie van de Noordzee en een groeiend aantal windmolenparken, leeft in Shetland de traditie van de visserij en textielproductie nog voort. Traditie ligt ook ten grondslag aan de’ belangrijkste festivals van deze eilanden, zoals het wereldberoemde op Vikingen geïnspireerde Up Helly Aa vuurfestival dat elk jaar in januari wordt gehouden, en kleinere volksfeesten die het hele jaar door plaatsvinden.

 

Deze eilandengroep ligt halverwege tussen Schotland, Noorwegen en de Faeröereilanden en kent een divers dierenleven, waaronder de beroemde Shetlandpony's, die zeer gemakkelijk herkenbaar zijn door hun opvallende korte benen en dikke vacht. Bekijk de pony's en de unieke zwarte Shetland-schapen van dichterbij tijdens de schilderachtige rit naar de bijzondere archeologische locatie uit het bronzen tijdperk bij Jarlshof. Als u ervoor kiest om wat tijd door te brengen in Lerwick, ga dan naar Commercial Street voor unieke winkels en eetgelegenheden.

 

Een verrassend aantal muzikanten, schrijvers en filmmakers hebben Shetland als thuisbasis. Het nieuwe Mareel centrum voor de beeldende en podiumkunsten getuigt van het groeiende belang van de kunstenaarsgemeenschap voor de Shetlandse manier van leven.


EDINBURGH  (South Queensferry)

In deze haven werd geschiedenis geschreven, precies tegenover de Firth of Forth van Rosyth, waar de toekomstige Koningin Margaret van Schotland rond 1071 arriveerde. Haar vrome religieuze houding maakte dat 'Queen's Ferry' een plek werd waar buitenlandse pelgrims neerstreken op weg naar St. Andrews, in de Middeleeuwen de geestelijke hoofdstad van Schotland. 

Op nog geen 19 km afstand ligt nog meer van Margaret's erfgoed in Edinburgh Castle. Een belangrijke attractie op de rots van het kasteel is de St. Margaret's kapel, vermoedelijk het oudste gedeelte van de vestingwerken en de plaats waar ze gebeden heeft.


Er is echter meer te zien in de hoofdstad van Schotland dan het kasteel. Edinburgh heeft verschillende tentoonstellingen over nationale en internationale wetenschappelijke prestaties in het National Museum of Scotland, maar ook zijn er fantastische kunstwerken te zien in de National Galleries of Scotland. 


De ligplaats in South Queensferry bevindt zich ook op korte afstand van de grootste metropool van Schotland: Glasgow. De stad stond bekend om haar vuil en criminaliteit, maar sinds de Tweede Wereldoorlog heeft ze een transformatie ondergaan en is nu een van de levendigste steden in het V.K.: Het is Schotland's feitelijke hoofdstad voor moderne cultuur, met de hipste dj's en talentvolste conceptuele kunstenaars.


Kajuiten en prijzen

Binnenkajuit

Cat. L: € 1.929

Buitenkajuit

Cat. F: € 2.279

*Balkonkajuit

Cat. VH: € 2.329

Vermelde  prijzen  zijn  per  persoon op basis van  dubbele bezetting van de kajuit. Prijzen voor singlekajuit of 3e en 4e persoon in dubbelkajuit zijn op aanvraag. 

(*) Balkonkajuit cat. VH heeft een gedeeltelijk belemmerd uitzicht vanwege de reddingssloepen ter hoogte van de reling. Voor een kajuit met volledig vrij uitzicht (bijvoorbeeld  cat. VE met een uitstekende ligging)  dien je rekening te houden met een meerprijs van 150 euro pp.

Ster Reizen maakt het verschil

Prijzen inclusief:


Excursies


EIDFJORD - € 55 pp

Je kunt Eidfjord niet bezoeken zonder het Noorse natuurcentrum Hardanger en de machtige Vøringsfossen-waterval. Ga met ons mee op onze begeleide bustour om alle populaire attracties te verkennen!
De excursie begint in Eidfjord. Met de bus volg je de Eio-rivier, beroemd om zijn forel- en zalmvissen, helemaal tot aan het "Hardangervidda Nature Centre". De ingang is bij de prijs inbegrepen. In dit gezinsgerichte centrum leer je alles wat er te weten valt over de Noorse natuur, het klimaat en het milieu, gepresenteerd op de meest interessante manier. Je bezoekt verschillende tentoonstellingen, maar het hoogtepunt is een panoramische film die je zal meenemen op een visuele reis langs de fjord, bergen en watervallen.

Na het bezoek gaat de excursie verder naar de Måbødal-vallei, waar je omgeven zult zijn door spectaculaire bergen. We rijden door verschillende tunnels en over authentiek steen bruggen en komen aan op het bergplateau Hardangervidda. Dit is de grootste nationale park van Noorwegen - en het is een indrukwekkende plek. Als we over de boomgrens rijden door steile berghellingen, zal je versteld staan van hoge toppen, watervallen en bergboerderijen.

De bus rijdt dan verder, via een weg met verschillende haarspeldbochten, richting het uitkijkpunt Vøringsfossen waterval. Camera's in de aanslag, je staat op het punt iets groots te zien.

Met een dramatische val van 182 meter is de prachtige Vøringsfossen moeilijk onder woorden te brengen. Jij kunt zien hoe spectaculair het is door de korte wandeling van de bus naar het uitkijkplatform.

Daar zie je de betoverende waterval die vanaf het Hardangervidda-plateau naar beneden valt in de kronkelende Måbødalen-vallei. Vøringsfossen is een van de hoogste watervallen van Europa en een absolute "must see"!

Na deze geweldige indrukken rijden we terug naar Eidfjord.

DEZE EXCURSIE WORDT DOOR DE REDERIJ AANGEBODEN VOOR $164


STAVANGER - € 69 pp

Vaar door de Stavanger Archipel en krijg een overzicht van hoe de Noren in dit gebied leven, met veel kleine idyllische eilandjes en veel vakantiehuizen aan zee.

In het prachtige Lysefjord ontdekt u een van de spectaculaire natuurwonderen van Noorwegen: de Preekstoelrots. Dit voorgebergte steekt meer dan 450 meter boven de zee uit en u vaart er direct onderdoor. In dit prachtige fjord is het water om je heen zo diep als de bergen hoog zijn.

Opmerkingen:

Toiletfaciliteiten zijn beschikbaar op de boot en bij de verfrissingshalte. Bij sommige aanlopen in Stavanger vaart het cruiseschip de Lysefjord binnen, maar biedt niet dezelfde ontmoeting met de Preekstoelrots die het hoogtepunt van deze tour is.

DEZE EXCURSIE WORDT DOOR DE REDERIJ AANGEBODEN VOOR $189


LERWICK  - (gratis via Holland America line)

Shetland is een mozaïek van meer dan honderd eilanden, bewoond door ongeveer 22.000 mensen en een overvloed aan wilde dieren.

Reis een uur ten zuiden van Lerwick om Jarlshof te bezoeken. In de winter van 1896 legde een hevige storm deze opmerkelijke archeologische vindplaats bloot, waarbij overblijfselen uit nederzettingen uit de Nieuwe Steentijd (Neolithicum), Brons en IJzertijd werden onthuld. Rechthoekige stenen huizen uit een oude Vikinggemeenschap zijn hier ook te zien. Verken met je gids de overblijfselen van deze dorpsnederzettingen, verspreid over een laag groen voorgebergte aan zee.

Vervolg de korte afstand naar het kleine, historische dorpje Hoswick en stop 45 minuten bij het bezoekerscentrum. Hier krijgt u via interpretatieve displays inzicht in de geschiedenis en cultuur van Shetland. Degenen die geïnteresseerd zijn in een beetje winkelen, kunnen originele Shetland-kledingstukken van Shetland-wol kopen in de breiwerkwinkel.

Terwijl u reist, ziet u ook de kleine landbouwgebieden waar de schapenhouderij belangrijk is. Opvallende zwarte en bruine Shetlandschapen grazen in weilanden omgeven door nette stenen muren, en kleine boerengemeenschappen nestelen zich op smalle schiereilanden, nooit ver van de zee. Turf wordt in de Shetland nu zelden gebruikt om huizen te verwarmen, maar je zult de gebieden waar turf wordt gewonnen wel zien als je door het heidelandschap rijdt op de 45 minuten durende terugrit naar Lerwick.

DEZE EXCURSIE WORDT DOOR DE REDERIJ AANGEBODEN VOOR $ 119


EDINBURGH

In voorbereiding

DEZE EXCURSIE WORDT DOOR DE REDERIJ AANGEBODEN VOOR 


Welkom aan boord

Scheepslengte 297 m

Aantal passagiers 2666

Bemanningsleden 1036

Aantal dekken 12

Bouwjaar 2021

Zusterschepen Koningsdam
Nieuw Statendam

ROTTERDAM

De Nieuw Statendam, een zusterschip van de Koningsdam en de tweede van onze schepen in de Pinnacle-klasse, heeft een ontwerp dat is geïnspireerd door de vloeiende rondingen van muziekinstrumenten. Gasten kunnen genieten van haar innovatieve specialiteitenrestaurants - van Sel de Mer tot het Grand Dutch Café. Geniet van livemuziek en entertainment in de Rolling Stone Rock Room, BB King's Blues Club en meer. En beleef sensaties tijdens de presentaties van BBC Earth Experiences op ons spectaculaire twee verdiepingen tellende World Stage. 

CULINAIR GENIETEN

BROCHURE VAN HET SCHIP

Rotterdam Brochure.pdf


Vragen? Neem contact met me op

Luc De Smedt

luc@sterreizen.be

Online chat (rechts van mijn foto)

+32 53 71 05 40

Plan een afspraak