SRI LANKA

Culinaire rondreis

Rondreis vol culturele hoogtepunten en gastronomische hoogstandjes


Scroll down

˅

CULINAIRE RONDREIS SRI LANKA

EXPLORE & TASTE SRI LANKA

Deze reis combineert verschillende culturele hoogtepunten met een ontspannen verblijf aan het strand; de ideale mix voor een perfecte vakantie. Onderweg worden uw smaakpapillen herhaaldelijk gestimuleerd. Zo worden u tijdens een kookdemonstratie de weetjes van de lokale keuken bijgebracht. De vele specerijen die u zag groeien in specerijtuinen onderweg, hebben na de kookles dan ook geen geheimen meer voor u. Ook speciaal is het zogenaamde Dining on Wheels, een zes gangen diner in het railway carriage restaurant van Heritance Tea Factory. Na een dag actief rondneuzen in de theevelden en wellicht actief blaadjes plukken is het heerlijk genieten van dit speciale diner geserveerd in een treinwagon. Welkom aan boord!

TIPS & TOPS VAN CULINAIRE RONDREIS SRI LANKA:

Dagoverzicht

1  Vlucht Amsterdam - Colombo

2  Aankomst Colombo

3  Transfer naar Dambulla

4  Sigirya Rock en Polonaruwa

5  Kookdemonstratie en tour specerijentuin

6  Transfer naar Kandy

7  Bezoek Temple of the Tooth - lokale lunch - middag ter vrije besteding

8  Per trein naar Nuwara Eliya - Heritance Tea Factory

9  Bezoek theeplantages en theefabriek inclusief zesgangen diner in railway carriage Heritage Tea Factory

10  Transfer naar Tangalle of Mirissa

11-13  Vrij te besteden aan strand, optioneel walvisexcursie

14  Transfer naar Colombo via Galle fort

15  Retourvlucht

Hoogtepunten van deze reis:

Theeplantages

DE SMAAK VAN SRI LANKA

Geen betere manier om Sri Lanka te proeven dan nippend aan een kopje thee. Verse thee, want het proces van blad tot geurige drank duurt slecht een dag. Starend naar de blaadjes die in uw kopje drijven, is het bijna onmogelijk voor te stellen dat deze gisteren nog frisgroen aan de theeplant hingen.

Om de metamorfose van blad tot drank echt te begrijpen moet u de binnenlanden in. Een glooiend groen tapijt strekt zich hier uit over de heuvels. In Haputale zijn wandelroutes uitgezet. In Nuwara Eliya, het centrum van de thee-industrie, kunt u per fiets de eindeloze theevelden verkennen. Maar stap vooral ook eens af voor een praatje met de pluksters. En volg de route van de theebladeren vervolgens tot in de fabriek. Rondleidingen nemen u mee door de geschiedenis van de thee, die ooit met de Britse kolonisatie begon. Nuwara Eliya heeft als bijnaam 'Little England'. Wie de rode telefooncel ziet, snapt waarom. In Haputale is de Dambatenne Tea Factory, in 1890 gebouwd door de Brit Thomas Lipton, nog altijd in gebruik. Net als in vele andere fabrieken doen de honderd jaar oude machines hier nog altijd dienst. 


Treinreizen

TREINREIZEN DOOR DE THEEVELDEN 

Geen haast, geen tijd. Langzaam, heel langzaam kruipt de trein langs de bergen. De tijd verwaait door het briesje dat via de grote open ramen de wagon binnen wappert. Het raam functioneert als een groot scherm, waarop de film met de titel 'Sri Lanka' wordt afgespeeld. Theevelden strekken zich uit tot aan de horizon. Vrouwen in kleurrijke sari's plukken hun manden vol en kijken van de passerende trein nauwelijks op. Hier en daar klatert een waterval langs de rotsen naar beneden. Wat u hier ziet, is geen projectie maar is echt.

In tegenstelling tot op de wegen, heerst er op het spoor rust. Tenminste, in de eersteklas coupé. Vanuit Colombo kunnen reizigers met de trein alle kanten uit. Maar het is vooral de route vanuit Kandy naar het zuiden, tussen Nuwara Eliya en Ella, waarvan de reizigers stil worden. Af en toe gaat het beeld even op zwart. Maar de tunnels zijn kort, en aan de andere kant lijkt het landschap nóg mooier.


Kandy

CULTUREEL KANDY

Colombo is dan misschien de hoofdstad maar Kandy is het culturele centrum van het eiland. En als Sri Lanka het podium is, staat Kandy daar midden op. In de spotlights. Want tot de komst van de Britten was Kandy nog het centrum van een zelfstandig koninkrijk. En daardoor is het nu nog altijd het centrum voor traditionele gebruiken, dans, muziek en architectuur. Naast het culturele erfgoed is ook de omgeving indrukwekkend. Het Kandy meer zorgt voor een landelijk karakter. De heuvels die de stad omringen, functioneren als coulissen. Geen verkeerde plek om te in verblijven.

De grootste show vindt jaarlijks plaats in de maanden juli en augustus. Het Esala Perahera festival verandert de stad in een spektakel. Tien nachten op een rij gaan processies door de straten. De laatste nacht, bij volle maan, is als de slotvoorstelling. Dansers en drummers worden gevolgd door een stoet van kleurrijk versierde olifanten. De festiviteiten vinden plaats ter ere van de heilige tand. Deze tand van Boeddha ligt in een gouden stoepa, in de Temple of Tooth. Ook dit is een van de hoogtepunten van de stad en behoort bovendien tot de 'permanente voorstellingen'. Dagelijks schuifelen honderden gelovigen met offers langs de plek waar Boeddha's tand sinds de zestiende eeuw zou liggen: heilig voor Boeddhisten, een werelderfgoedlocatie voor reizigers.


Stranden

SCHELPEN EN PALMBOMEN

De kans is groot dat u de eerste bent die een afdruk achterlaat in het zachte witte zand aan de kust. Sri Lanka heeft zo veel strand, dat een groot deel onaangeraakt blijft liggen. Het land is aan alle zijden door stranden omgeven en overal even beminnelijk. Overal vinden reizigers de mooiste stranden en meest idyllische plekjes.

Ieder strand heeft zijn eigen karakter. Zo worden de stranden bij Tangalla slechts bevolkt door een paar aangespoelde schelpjes. In Unawatuna is het gezellig druk. De muziek uit barretjes en restaurants laat gasten met blote voeten dansen in het zand. In het noorden is Nilaveli de vertrekplaats voor duikers en snorkelaars. Veel stranden in deze omgeving zijn een parkeerplaats voor oude houten vissersbootjes. Ook in de haven van Mirissa liggen boten klaar. Zij nemen u mee de oceaan op. Het is een kleine reis, maar dat is snel vergeten wanneer de blauwe walvis zich laat zien.

RONDREIS DOOR SRI LANKA

Wij bieden u graag een reisvoorstel aan dat volledig voldoet aan uw verwachtingen. De voorgestelde reizen op onze website zijn vooral bedoeld als inspiratie, en tonen slechts een kleine greep uit de mogelijkheden. Vertel ons uw wensen en laat ons uw reis op maat samenstellen. Wij adviseren u met plezier!

Deze inspiratiereis werd ontworpen door Astrid De Smedt in samenwerking met onze lokale partners

E-mail: astrid@sterreizen.be
Telefoon: 053/71.05.40
WhatsApp: 0473/75.04.08
Chat: www.sterreizen.be