Tijdens onze cruise op de Douro volgen we een ooit woeste rivier die in een adembenemend landschap door diep ingesleten valleien kronkelt. Overal zijn er wijngaarden die de beroemde port produceren waar de stad Porto om bekend staat. Op deze riviercruise aan boord van de M/S AROSA ALVA maakt u kennis met het echte Portugal.

1 NOV 2023  |  BRUSSEL - PORTO

Vertrek vanuit Brussel per lijnvlucht naar Porto. Bij aankomst transfer naar het schip. Inscheping en avondmaal met overnachting aan boord.

Een droom van graniet werd een stad. In Porto vindt u na elke bocht nieuwe, opwindende perspectieven. Ontdek de glanzende azulejo-gevels op kerkmuren en herenhuizen. Het zijn slechts enkele van de bezienswaardigheden van de op een na grootste stad van Portugal. De oude stad, die is uitgeroepen tot Unesco-werelderfgoed, is pure poëzie.

2 NOV 2023  |  PORTO - REGUA - PINHAO

Het schip verlaat de haven rond 7u en we varen richting Régua waar we iets rond 1uur aankomen. Na de lunch met een goed gevulde maag gaan we op stap voor een uitzonderlijke excursie! Wie beklimt mee de trap naar de hemel in Lamego? Wanneer wij op excursie zijn, vaart het schip verder naar Pinhao.

Excursie (1) in optioneel pakket (wordt verder op deze pagina besproken):

Rond een uur of 5 in de namiddag legt het schip aan in Pinhao en gaan we na onze excursie weer aan boord.

Het stadje Pinhão ligt in de beroemde portwijnstreek, in het gebied waar de Douro en het omringende landschap op hun mooist zijn. Het is omgeven door betoverende wijngaarden en de quinta's die de wijn produceren. Je kunt ze bezoeken vanuit Pinhão en genieten van rondleidingen en wijnproeverijen.

En dat gaan we doen! Nadat we even bekomen zijn van onze namiddag excursie maken we ons klaar voor een avonduitstap! Onze eerste kennismaking met een échte QUINTA, een typisch wijnkasteel. Wie DOURO zegt & denkt en wil voelen, mag deze inclusief uitstap in het programma zeker niet laten schieten! Vooraf reserveren hiervoor (bij boeking) is wel de boodschap!

Avondmaal in de QUINTA DA AVESSADA

Geniet van een traditionele Portugese avond in een wijngaard in de buurt van Favaios. Een koets brengt u op een plateau terwijl U geniet van de rit langs druivenranken en kurkeiken. Bij aankomst op de Quinta da Avessada wordt u verwelkomd met muziek en een aperitief, gevolgd door een kort bezoek aan de wijngaard. Daarna wordt er een traditioneel Portugees menu geserveerd. Geniet van de ontspannen en feestelijke sfeer en maak kennis met de tradities van de Portugese cultuur. Overnachting aan boord.

3 NOV 2023  |  PINHAO - VEGA TERRON

Neem een stevig ontbijt want er volgt in de voormiddag een “test voor de maag”!

Het stadje Pinhão ligt in de beroemde portwijnstreek. Dit is het gebied waar de Douro en het omringende landschap op hun mooist zijn. Het is omgeven door betoverende wijngaarden en bezaaid met quinta's die de wereld bekende PORT wijn produceren.

Ja hoor! We gaan er eentje bezoeken en ook deze excursie is inclusief in het cruise pakket. Vooraf reserveren hiervoor (bij boeking) is wel de boodschap om zeker te zijn van een zitje op de bus die U terug naar het schip brengt!

PORT WIJN proeverij bij de QUINTA DA ROEDA

Geniet vanmorgen van een typische portwijnproeverij op de Quinta da Roeda. Op de Quinta heb je een prachtig uitzicht over Pinhão en de prachtige Douro-vallei. Na een korte rondleiding kunt u iets speciaals proeven voor deze wijngaard - de Pin!

We lunchen aan boord en genieten in de namiddag van de prachtige cruise richting ‘ point of turn around’ van onze cruise. Rond 19u00 meert het schip aan in Vega Terron. Avondmaal en overnachting aan boord.

4 NOV 2023  |  VEGA TERRON - BARCA D'ALVA

Wie vandaag op uitstap wil, moet vroeg uit de veren! Er wacht ons een prachtige excursie over de landsgrenzen tussen Portugal & Spanje, maar de investering zal meer dan de moeite waard zijn.

Optioneel: Daguitstap naar Salamanca (lunch inbegrepen) 

Prijs: € 95,- pp (actueel in 2022)
Wordt verder op deze pagina besproken.

Wie deze mooie uitstap niet ziet zitten, mag rustig aan boord blijven en genieten van de trip naar Barca d’Alva waar het schip aanmeert kort na de middag.

Barça d'Alva ligt in het heuvelachtige landschap van het Parque Natural do Douro. Treinen van de Linha do Douro stopten hier dagelijks op weg van Porto naar Salamanca - het station is hier nog steeds te vinden. En misschien een sportieve uitstap waard te voet waard!

Avondmaal en overnachting aan boord.

5 NOV 2023  |  BARCA D'ALVA - POCHINHO - PINHAO

Om 9 uur gooit het schip de trossen los en vaart verder terug stroomafwaarts richting Pocinho. Er kan niet uitgeslapen worden voor wie wil deelnemen aan onze 2 de belangrijke excursie! We trekken deze ochtend naar Castelo Rodrigo.

Excursie (2) in optioneel pakket (wordt verder op deze pagina besproken):

We bezoeken ook het kleine middeleeuwse kerkje en daarna voorzien we nog genoeg tijd om door het dorp te slenteren. Probeer zeker het genot van een kopje koffie en de lokale amandelspecialiteiten.

Zij die willen genieten van een rustig ontbijt blijven aan boord terwijl het schip koers zet naar Pocinho. We meren aan voor een uurtje en dit is “ the place to be VOOR TREINFANATEN!”. Tegenwoordig is dit kleine stadje het eindpunt van de spoorlijn "Linha do Douro". Het treinstation en de spoorbrug over de Douro zijn beschermde monumenten. Excursiegasten komen hier weer aan boord en genieten van een welverdiende lunch. Samen genieten we weer van een prachtige namiddag aan boord.

Rond 17u30 meert het schip weer aan in Pinhao en gebruiken we avondmaal en overnachting aan boord.

6 NOV 2023  | PINHAO - REGUA - PORTO

Terwijl we langzaam ontwaken, zet het schip koers naar onze volgende halte Régua. Een stevig ontbijt is het minste wat we onze excursie fanaten kunnen aanbevelen, want er staat ons deze dag weer een pakket excursie te wachten in de voormiddag. Wandelschoenen aan en kuiten ingesmeerd? Daar gaan we naar het MATEUS PALACE:

Excursie (3) in optioneel pakket (wordt verder op deze pagina besproken):

Na de excursie keren we terug aan boord voor een welverdiende lunch om op krachten te komen en genieten we de rest van de namiddag aan boord van het pracht voorbij glijdende landschap richting Porto. Avondmaal en overnachting aan boord. Rond 18u00  legt het schip terug aan in Porto.

7 NOV 2023  | PORTO

Daar we van Porto nog niks gezien hebben, is het nu wel het moment om deze prachtige stad te gaan ontdekken. Voor onze laatste dag gaan we dus op tijd uit de veren en trekken gemakkelijke wandelschoenen aan!

Excursie (4) in optioneel pakket (wordt verder op deze pagina besproken):

Eénmaal terug aan boord wacht er een ‘quick’ lunch voor zij die het onderste uit de kan willen halen! Een namiddag excursie naar Guimaraes.

Optioneel: Namiddag uitstap naar Guimaraes 

Prijs: € 51,- pp (actueel in 2022)
Wordt verder op deze pagina besproken

Vanavond genieten we nog van een laatste keer van de culinaire geneugten van de A ROSA ALVA en wie zin heeft kan even doorzakken aan de bar of op het bovenste dek bij een laatste cocktail met in de verte de prachtige nachtelijke contouren van de fantastische stad Porto waar we morgenochtend afscheid van moeten nemen.

8 NOV 2023  | PORTO - BRUSSEL

We ontschepen op tijd om zeker ons vliegtuig niet te missen. Terugkeer per lijnvlucht naar Brussel.

EXCURSIES

Excursie (1) optioneel in pakket:

Lamego is zeker een bezoek waard, want het is niet alleen een heel charmant stadje, maar ook een van de belangrijkste bedevaartsoorden van Portugal. Misschien is dat de reden waarom de hoofdweg rechtstreeks naar de 686 treden leidt die op hun beurt eindigen hoog bij de Santuário de Nossa Senhora dos Remédios. Deze barokke kerk met twee torens werd in de 18e eeuw gebouwd op de plaats van een kleinere 14e-eeuwse kapel en is zowel van een afstand als van dichtbij opvallend. De zogenaamde "trap naar de hemel" is versierd met verschillende prachtige azulejo's en vanaf de top kan je genieten van een prachtig uitzicht op Lamego. Het museum in het centrum was ooit de residentie van de bisschop en herbergt tegenwoordig beroemde schilderijen en wandtapijten uit Portugal. Lamego biedt ook veel culinaire hoogstandjes, zoals "Bola de Lamego", gerookt varkensvlees, spinazie of in brood gebakken vis met een glas mousserende Raposeira-wijn. 

Excursie (2) optioneel in pakket:

Figueira Castelo Rodrigo ligt op 671 meter boven de zeespiegel en is een van de twaalf historisch belangrijke dorpen van Portugal. Omgeven door amandelbomen, waarvan de bloesem het landschap opfleurt, wordt het ook wel de "witte stad" genoemd. Ooievaars werden het symbool van de stad, omdat ze ongeveer negen maanden per jaar in deze regio verblijven. Het dorp heeft typisch middeleeuwse smalle straatjes en mooie gevels uit de 16e eeuw met manuelistische raamornamenten. Het stadje staat bekend als een plaats waar Joden, Arabieren en Christenen de afgelopen eeuwen in vrede en harmonie naast elkaar hebben bestaan. Na een bezoek aan de ruïnes van het kasteel, wandelen we door de smalle straatjes van het dorp, waar nog tal van sporen van de Joodse gemeenschap te vinden zijn.

Excursie (3) optioneel in pakket:

Het Mateus paleis, nog steeds eigendom van de graaf van Vila Real, werd gebouwd door de architect Niccolo Nasoni in barokstijl. De originele meubels en vooral de uitzonderlijke en handgemaakte kastanje houten plafonds maken het interieur van het paleis zo uniek en nemen je mee terug naar een vervlogen eeuw. Na de rondleiding bezoekt u de beroemde tuin van het paleis, een absolute must see. Met zijn sculpturen, vijvers en zeldzame bomen is het een van de mooiste tuinen van Portugal.

Excursie (4) optioneel in pakket:

Welkom in Porto, de stad die zijn naam heeft gegeven aan een van de beste wijnen ter wereld, Port. De stadstour voert ons langs de rivier de Douro naar de monding van de rivier en verder langs de Atlantische kust langs de adellijke villastad Foz do Douro, tot in het stadscentrum. Fotostops en uitleg bij de kathedraal van Porto in het hart van de oude stad, bij het Paleis van Justitie in de buurt van de Clerigus-klokkentoren en bij het beroemde treinstation brengen u dichter bij de stad. Hier, midden in de oude stad, die sinds 1996 deel uitmaakt van het UNESCO Werelderfgoed, heb je ook wat vrije tijd. Daarna steken we het symbool van de stad over, de brug "Dom Luís I", ontworpen door Gustav Eifel, naar Vila Nova de Gaja. Deze stad staat bekend om de oude pakhuizen van de wijnboeren die al meer dan 100 jaar bestaan. Hier bezoeken we een typische wijnkelder en proeven we de beroemde portwijn.

Optioneel: Daguitstap naar Salamanca(lunch inbegrepen) – Prijs: € 95,- pp (actueel in 2022)

Het hart van Salamanca is de universiteit. Sinds 1218 wordt hier kennis naar de stad en de hele wereld gebracht. Tegenwoordig studeren bijna 40.000 studenten aan de vierde oudste universiteit ter wereld. Kathedralen zijn altijd niet alleen plaatsen van toewijding geweest, maar ook demonstraties van macht. Omdat de van oorsprong kleine, oude kathedraal van Salamanca niet meer representatief was, werd in 1513 besloten er een nieuwe omheen te bouwen - een van enorme afmetingen. Ze zijn allebei indrukwekkend. Heb je ooit koffie gedronken in een arena? Op de Plaza Mayor is dat geen probleem. De stierenvechters worden "Forcados" genoemd, maar hebben hier al lang niet meer gevochten. Ook vandaag de dag is het enorme plein met zijn granieten vloer en machtige boog een waar spektakel.

Vooral wanneer s'avonds alles prachtig verlicht is. Geen wonder dat het wordt beschouwd als de mooiste plek van Spanje. Maar spijtig genoeg zullen we zo lang niet kunnen blijven want ons schip wacht ons op voor het avondmaal in Barca d’Alva. Avondmaal en overnachting aan boord.

Optioneel: Namiddag uitstap naar Guimaraes – Prijs: € 51,- pp (actueel in 2022)

Een bezoek aan Guimarães is alsof je de pagina's van de geschiedenisboeken van Portugal binnenstapt. Deze stad aan de voet van de Serra da Penha wordt beschouwd als de plaats waar Portugal voor het eerst werd gevestigd. Afonso Henriques werd hier geboren en in 1139, na een overwinning op de Moren, werd hij de eerste koning van Portugal en verklaarde hij Guimarães tot zijn hoofdstad. Vandaag de dag kun je nog steeds zien hoe de stad eruitzag tijdens haar hoogtijdagen. Onze excursie brengt u naar bezienswaardigheden zoals het kasteel van Guimarães, waar Alfonso Henriques zijn jeugd doorbracht. Dit fort, gebouwd in het midden van de 10e eeuw in opdracht van de Galicische gravin Mumadona Dias, wordt beschouwd als een van de best bewaarde romaanse kastelen van het land. Net zo indrukwekkend - en pal naast de deur - is het Paço Ducal, een paleis met Franse invloeden dat in 1420 werd gebouwd als de zetel van de hertogen van Bragança. In de oude stad vind je kleine, liefdevol gerestaureerde herenhuizen, grote pleinen en kloosters afgewisseld met moderne gebouwen en cafés. De meest aantrekkelijke straat is zonder twijfel de Rua de Santa Maria, die je van het paleis naar het centrale Largo da Oliveira ('Olijfboomplein') brengt – de perfecte plek om te stoppen voor een paar originele Portugese pastéis de nata (custardtaartjes)

Wenst u deel te nemen aan excursies dan geven we de raad deze voor uw vertrek via Ster Reizen vast te leggen. Wanneer je deze aan boord van het schip zou boeken dan betaal je er een hogere prijs voor.AROSA ALVA

De M/S AROSA ALVA 79,8 meter lang - 11,40 meter breed - 126 passagiers - 63 kajuiten verdeeld over 4 dekken - bouwjaar 2018 - voltage 220V

KAJUITEN

GEMEENSCHAPPELIJKE RUIMTES

PRIJS

Kajuit cat. S

Dek 1 - Buitenkajuit met kleine venster

€ 2.499,- pp in dubbel

Kajuit cat. A

Dek 1 - Buitenkajuit met kleine venster

€ 2.729,- pp in dubbel
€ 3.499,- pp in single

Kajuit cat. C

Dek 2 - Buitenkajuit

3.199,- pp in dubbel
4.169,- pp in single

Kajuit cat. D

Dek 3 - Buitenkajuit

3.429,- pp in dubbel

INBEGREPEN

NIET INBEGREPEN

€ 164,- pp (actuele prijs in 2022)